Ajankohtaista

Vesangalle positiivista nostetta lähiruualla

Vesangan päiväkoti-koululla tarjoiltiin elo-marraskuussa 2014 keskisuomalaista särkeä ja lähiporkkanoita kerran viikossa. Vaikka lapset kentis välillä valittivatkin uusista ruoista, he tekivät tärkeää työtä testaajina.  

Suositusten mukaan kalaa tulisi syödä kahdesti viikossa. Julkisissa keittiössä käytetään paljon tonnikalaa ja tuontilohta. Niiden korvaamista särjellä testattiin kuudessa eri ruokalajissa. Reseptejä kehitettiin syksyn aikana paremmin lasten suuhun maistuvaksi. Lasten mielestä maistuvimmat ruoat olivat särkikiusaus, särkipitsapiirakka, kalamureke ja kalalasagnette. Nämä testatut Särkireseptit suurkeittiöille löytyvät netistä.

Särjjen

  • Ilmastovaikutus on puolet pienempi kuin seillä ja vain alle neljännes siitä mitä tonnikalalla; Norjassa tuotetun lohen kielteinen ilmastovaikutus on kuusinkertainen verrattuna särkeen
  • kalastus pienentää järvien rehevöitymistä.
  • käyttö edistää lähialueen taloutta: jos puolet Jyväskylän kouluissa käytetystä tuontikalasta korvattaisiin järvikalalla, se toisi 2 uutta työpaikkaa alueelle.

Kokeilu on herättänyt paljon mielenkiintoa. Vesanka on ollut ja tulee olemaan näkyvillä useammassa artikkelissa, mm. Keskisuomalainen 20.11.2014, Jyväskylä 26.11.2014Helsingin sanomat 27.11.2014, Kehittyvä elintarvike -lehti joulukuussa 2014 ja Human Technology City -lehti tammikuussa 2015.

Särki jatkaa uimista Kylän Kattauksen ruokalistalle keväällä vanhusväestön tarjoiluihin ja myöhemmin mahdollisuuksien mukaan myös muihin yksiköihin. 

Kokeilu oli osa Jyväskylän ammattikorkeakoulun koordinoimaa ”Lähiruokaa resurssiviisaasti julkisiin keittiöihin” -hanketta, jolla edistettiin lähiruoan käyttöä julkisissa keittiöissä.

Leena Pölkki ja Hilkka Heikkilä

www.ruokacentria.com